Sigurna sam da vam se puno puta dogodilo da vam od ručka ostane nešto piletine/puretine.. I ako nemate nekog peseka koji će jedva dočekati da vam ostane nešto od ručka, onda vam to može možda stvoriti problem, jer vam je žao baciti, a ne volite jesti hladno ili podgrijavati.
Ono što možete napraviti je pašteta, koju ćete namazati na kruh za večeru ili doručak. Vrlo brzo i jednostavno. 
Očistite piletinu/puretinu od kostiju i kožice. Dodajte po želji majonezu, češnjak (1-2 češnja) i nešto kiselih krastavaca (ako ne volite kisele krastavce, možete staviti malo limuna). S time se baš možete igrati. Možete dodati i kiselo vrhnje. Sve prema ukusu. Izmiksajte sa štapnim mikserom i namažite na kruh ;)
Dobar tek! :)






I'm sure that you all have leftovers from lunch. A bit of chicken/turkey on the bones. And if you don't have a puppy that can't wait for you to have leftovers, then you may have a problem, because maybe you don't want to throw food away, or you don't like to eat it when it's cold, or you don't want to heat it up.
In that case you can make a chicken/turkey pate, which you will eat for dinner or breakfast. It's very quick and easy. 
Remove bones and skins from the chicken/turkey. Add mayonnaise (as much as you want), garlic (1-2 cloves), few pickles (If you don't like pickles, you can add a bit of lemon). You can play with it and add what you want. You can add sour cream. Just blend all the ingredians and spread on the bread. ;)
Bon appetit! :)



Kada vidim gingerbread man cookie na stolu, to me odmah podsjeti na Božić. Pogotovo dok se peku pa svi oni začini lebde zrakom i sve mi odmah izgleda drugačije. Najzanimljiviji dio je što ih možemo ukrasiti kako želimo. Mogu biti šareni, mogu biti jednobojni, sa točkicama, gumbima, prugicama... Moji doma nisu ljubitelji obojanih kolača tako da im ja ugađam tako što pokušavam ukrasiti kolačiće bez boje već samo sa čokoladom, orasima, grožđicama, šećerom..
Recept nije težak ali je potrebno dosta začina kojih možda i nemate doma, pa će za izradu ovih kolačića po prvi put, trebati malo više uložiti, ali za drugi put kad ćete ih raditi već ćete imati sve sastojke pa će biti lakše ;)

Sastojci:
3 1/4 šalice glatkog brašna
3/4 žličice sode bikarbone
3/4 šalice maslaca (na sobnoj temperaturi)
1/2 šalice smeđeg šećera
1 žlica mljevenog đumbira
1 žlica cimeta
1/2 žličice mljevenih klinčića
1/2 žličice mljevenog muškatnog oraščića
1/4 žličice mljevenog crnog papra
1/2 žličice soli
1 veće jaje
1/2 šalice melase (ja stavim pola šalice smeđeg šećera i vode)

Postupak:
U posudi izmješajte brašno, sodu i začine te stavite na stranu.
U drugoj posudi izmiksajte maslac, dodajte mu šećer i miksajte dok ne postane glatko. Umiješajte jaje i melasu. Postepeno dodavajte smjesu sa brašnom i začinima.
Kada ste umijesili tijesto, podijelite ga na trećine te svaku umotajte u najlon i stavite u frižider na 1 sat.
Prije nego počnete valjati, ostavite smjenu na sobnoj temperaturi 10-15 minuta. (Kod valjanja, po potrebi možete dodati još brašna)
Razvaljajte jednu trećinu tijesta na oko 0,3-0,5 cm. Izrežite oblike po želji. Ukoliko želite utisnuti u tijesto grožđice, bombone, orahe.. to napravite sada, kada ste izrezali oblike a prije samog pečenja.
Pecite ih (na papiru za pečenje) dok ne budu hrskavi ali ne potamnjeli, na 175 stupnjeva oko 8-10 minuta.
Kada su pečeni, pustite ih da se malo ohlade prije nego ih izvadite iz lima.
Kada se sasvim ohlade, dekorirajte ih po želji.
Ja sam svoje dekorirala sa komadićima čokolade i komadićima badema. Ako želite dobiti prirodnu bijelu boju za ukrašavanje, pomiješajte limunov sok i šećer u prahu i napavite gustu smjesu s kojom ćete moći pisati po kolačićima.

Have fun! :)








Ups, opet me nije bilo neko vrijeme.. ali ne znači da nisam kuhala ;)
Nažalost, ono što je bilo u pripremi za božićne postove, nestalo je tako brzo da nisam ni stigla slikati kolače i torte koje sam napravila.. :p Bar znam da je bilo fino :D Čini se da ću drugi put morati raditi u tajnosti ;)
Ono što sam stigla slikati su keksi.. jer sam ih napravila preko 3 kg :D

U prošlom postu sam pisala o keksima, koje sam radila na mašinicu, no kako bi dokazala da je to tijesto odlično i za rad sa kalupima, poigrala sam se sa svojim novim božićnim kalupima.
Dakle, recept je kao i na prošlom postu, samo je stvar u mašinica vs. kalupi. Rezultati sa kalupima su slijedeći:





Ovi tamniji keksi, isto je tijesto, samo je dodano malo čokolade u prahu. 



S obzirom da sam se zadnjih dana opskrbila mnogobrojnim kalupima za keksiće, slijedeći postovi će biti na tu temu. Razni recepti u raznim oblicima ali uvijek keksi ;)
Ali, naravno da za Božić spremam nešto malo veće od samih keksa ;)
Ne znam kako vi, ali ja iako imam veliku hrpu kuharica i recepata po papirima, a tu je i svemogući internet sa raznim službenim i neslužbenim stranica kao i blogovima (kao što je i ovaj na kraju krajeva); i uvijek se uhvatim kako kupujem još jednu kuharicu - jer ova je baš dobra.. I svaka čast i tim kuharicama i internetu, ali u zadnje vrijeme uvijek nađem ono što mi treba u maminim starim kuharicama, tj. na onim već požutjelim papirima i razmrljanom tintom. Tako sam našla i ovaj recept za predivne klasične kekse. Nisu preslatki, a opet dovoljno slatki da vam zaslade nepce.
Za ove kekse sam koristila onaj strojček koji radi na principu istiskivanja tijesta kroz (razne) pločice sa rupicama. Ali ovakvo tijesto se može koristiti i sa običnim metalnim/plastičnim kalupima.



Sastojci: 30 dkg glatkog brašna
              70 dkg oštrog brašna
              15 dkg šećera u prahu
               2 vanilin šećera
               1 prašak za pecivo
               4 jaja
               korica limuna
               2 margarina (2 x 250 g)

Od sastojaka umijesite brašno. Nemojte misliti da vam ne uspijeva ako će izgledati izmrvljeno - samo nastavite mijesiti dok ne dobijete glatko tijesto. S obzirom da u smjesu ide 2 margarina, ne trebate koristiti masni papir ili ulje/margarin, jer je tijesto dovoljno masno i neće se zalijepiti za lim.

Pecite ih u prethodno zagrijanoj pećnici na 175 stupnjeva, oko 10-15 minuta.

Keksi su odlični za popodnevi čaj ili vruću čokoladu, uz dekicu i dobru knjigu. :)




Huh, dugo se nisam javila, ali to ne znači da sam zaboravila na svoj blog ;) 
Danas vam donosim jedan jednostavan i ultra brz recept. Riječ je o nečem nalik keksima koje je uvijek super imati doma i koji mogu dosta dugo stajati (iako kod mene to nije slučaj) :D
Idealni su za staviti na stol uz kavu, vino..kad vas iznenadi rodbina ili prijatelji. A, tako se i zovu, Kućni prijatelji.


Recept ne može biti brži. Najviše vremena će vam oduzeti rezuckanje oraha na 1/4 te čokolade na istu veličinu.
Sastojci:
             4 jaja
             30 dkg šećera
             45 dkg brašna
             25-30 dkg oraha
             grožđica po želji (ja obično stavim oko 15 dkg)
             čokolada za kuhanje po želji (3-4 rebra)
             1 vanilin šećer


Postupak: Izmiksati jaja, šećer i vanilin šećer, dodajte brašno te redom ostale sastojke. Miješajte dok smjesa ne bude jednolika. Smjesa će postati jako gusta. Rasporedite smjesu na nauljeni (margarinom ili maslacem) i pobrašnjeni lim te pecite 30 minuta u zagrijanoj pećnici na 200 stupnjeva.
Nakon što ih izvadite iz pećnice, pustite da se ohladi oko 20 minuta te ih režite na 5 mm tanke listiće.

Uživajte! :)





Huh, it's been a while, but that doesn't mean that I forgotten about my blog. ;)

Today, I will show you one simple and very quick recipe. It's something like biscuits, which is always great to have at home, and you can store it for quite some time (although, not in my case) :D
They are great with coffee, wine.. Especially when your friends or relatives want to surprise you by their visit. And they have proper name - House friends.

The recipe is very quick. Most of the time you will spend on cutting walnuts (on 1/4) and chocolate.
Ingredients:
                 4 eggs
                 300 grams of sugar
                 450 grams of flour
                 250 - 300 grams of walnuts
                 raisins (as you wish, Iusually put about 150 grams)
                 cooking chocolate (as you wish, 3-4 ribs)
                 1 vanilla sugar


Procedure: Mix eggs, sugar and vanilla sugar, add flour and the other ingrediaents. Stir until the mixture is uniform. The mixture will become very very thick. Spread the mixture on an oiled (margarine or butter) and floured tin and baked for 30 minutes in a preheated oven on 200 degrees.
After removing them from the oven, allow to cool for about 20 minutes and cut it in thin slices, 5 mm.

Enjoy! :)


Hoćete brzi ručak? Nema problema. Meni nikad ne dosadi ovo jelo. Ako ste i sad gladni dok čitate ovo, onda neću duljit sa uvodom ;)

Recept je jednostavan:
Stavite kuhat tjesteninu (nije bitno da li se radi o pužićima, makaronima, špagetima).
Dok se to kuha, isjeckajte 2 češnja češnjaka i prepržite ga kratko(1-2min) na ulju (možete iskoristit ulje iz tune) na laganoj vatri. Dodajte češnjaku tunu i usitnite je vilicom. Neka se prži 1-2 minute uz miješanje. Na kraju dodajte vrhnje za kuhanje (2dcl) i prokuhajte. Dodajte začine po želji. Ja obično stavim malo papra i soli.
Tijesto bi već trebalo biti kuhano. Pomiješajte tunu sa tijesto. Dobar tek! :)





Want a quick lunch? No problem! I never get bored with this. If you are hungry now as you reading this, then I won't write to long introduction ;)

The recipe is simple:
Cook pasta. While being cooked, chop two cloves of garlic and fry it briefly on a hot oil (1-2 min), on low heat. Add tuna and break it with a fork. Let it fry for 1-2 minutes. At the end add cooking cream (2dl). Add spices to taste. I usually add some salt and pepper.
Mix tuna and pasta. Bon appetite! :)



Nedjelja je i jede vam se neki kolač, a bili ste prelijeni dan prije napraviti nešto? Bez panike! Čupavci su tu! hehe.. Tražila sam po internetu recept i vidjela sam da ih ima stvarno puno i da je svaki drugačiji. Iskopala sam jednu od desetak kuharica iz ormarića i našla sam jednu od verzija Čupavaca koja mi se činila najboljom.

Recept:

Za tijesto/biskvit potrebno je: 5 jaja
                                             5 žlica šećera
                                             5 žlica brašna
                                             0,5 dcl ulja
                                             prašak za pecivo

Izmiksajte žumanjke sa šećerom, te dodajte brašno sa praškom za pecivo i ulje. Na kraju lagano umješajte snijeg koji ste izmutili iz bjelanjaka. Nemojte izabrati preveliki lim da vam Čupavci ne bi ispali pretanki, iako ni to nema veze jer će onda biti više čokoladni ;) Ispecite biskvit (170 stupnjeva, 20 min cca)

Kada se ohladi, izrežite ga na kocke te svaku kocku obložite kremom: 15 dag čokolade
                                                                                                           5 dag margarina
                                                                                                           0,5 dcl mlijeka
Zatim uvaljajte čokoladne kocke u kokosovo brašno i Čupavci su gotovi! :)





It's Sunday, and you want to eat something sweet, but you were too lazy to make something day before? Not to worry! Čupavci are here! hehe.. I was searching a recipe on the internet and I saw many many different recipes. So I dug up one of  several cookbook and found one version I liked.

Recipe: 

For the biscuit you will need: 5 eggs
                                            5 tbs sugar
                                            5 tbs flour
                                            0,5 dl oil
                                            baking powder

Mix egg yolks with sugar then add flour with baking powder and oil. At the end gently mix in beaten egg whites. Don't choose to big baking sheet so that your cookies don't turn out too thin, although it doesn't matter, because then they will taste more than chocolate ;) Bake the biscuit (170 degrees for 20 minutes)

Let it cool down, cut into cubes and every cube dip in the chocolate cream: 15 dg cooking chocolate
                                                                                                                  5 dg margarine
                                                                                                                  0,5 dl milk
Roll chocolate cubes in coconut, and they are done! :)