S obzirom da sam se zadnjih dana opskrbila mnogobrojnim kalupima za keksiće, slijedeći postovi će biti na tu temu. Razni recepti u raznim oblicima ali uvijek keksi ;)
Ali, naravno da za Božić spremam nešto malo veće od samih keksa ;)
Ne znam kako vi, ali ja iako imam veliku hrpu kuharica i recepata po papirima, a tu je i svemogući internet sa raznim službenim i neslužbenim stranica kao i blogovima (kao što je i ovaj na kraju krajeva); i uvijek se uhvatim kako kupujem još jednu kuharicu - jer ova je baš dobra.. I svaka čast i tim kuharicama i internetu, ali u zadnje vrijeme uvijek nađem ono što mi treba u maminim starim kuharicama, tj. na onim već požutjelim papirima i razmrljanom tintom. Tako sam našla i ovaj recept za predivne klasične kekse. Nisu preslatki, a opet dovoljno slatki da vam zaslade nepce.
Za ove kekse sam koristila onaj strojček koji radi na principu istiskivanja tijesta kroz (razne) pločice sa rupicama. Ali ovakvo tijesto se može koristiti i sa običnim metalnim/plastičnim kalupima.



Sastojci: 30 dkg glatkog brašna
              70 dkg oštrog brašna
              15 dkg šećera u prahu
               2 vanilin šećera
               1 prašak za pecivo
               4 jaja
               korica limuna
               2 margarina (2 x 250 g)

Od sastojaka umijesite brašno. Nemojte misliti da vam ne uspijeva ako će izgledati izmrvljeno - samo nastavite mijesiti dok ne dobijete glatko tijesto. S obzirom da u smjesu ide 2 margarina, ne trebate koristiti masni papir ili ulje/margarin, jer je tijesto dovoljno masno i neće se zalijepiti za lim.

Pecite ih u prethodno zagrijanoj pećnici na 175 stupnjeva, oko 10-15 minuta.

Keksi su odlični za popodnevi čaj ili vruću čokoladu, uz dekicu i dobru knjigu. :)




Leave a Reply